ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΜΟΥΘ ΜΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ!

Ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ ετοιμάζουν Γερμανία και Γαλλία, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Γερμανία και Γαλλία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία αυτή στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Μιλάνο την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014.

Μετά τον αρνητικό αντίκτυπο της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας αντίθετο στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται από την Γερμανία, και ακολούθως τις αποφάσεις της ΕΚΤ να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, έρχεται η Γερμανία με τη Γαλλία να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις ανακοινώνοντας επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται σε κοινές προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η χρηματοδότηση αναμένεται να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η γαλλογερμανική πρόταση επιδιώκει να δημιουργήσει το βασικό πλαίσιο για τη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδό τους στις 6 Οκτωβρίου και την υπογραφή από αυτούς ενός σχεδίου προώθησης επενδύσεων έως το τέλος του ίδιου μήνα. Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα, το κοινό έγγραφο θα σημειώνει το επενδυτικό κενό που υπάρχει στην Ευρώπη σε τομείς, όπως οι μεταφορές και η ευρυζωνικότητα.

 

Η Ανεργία απειλή για τη Σταθερότητα

Η Ε.Ε. αντιδρά για ακόμη μία φορά καθυστερημένα στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής οικονομίας και των λαών της. Σε μία εποχή, που από τη μία έχει καταστραφεί η οικονομία στη Νότια Ευρώπη και παρουσιάζουν ύφεση όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ από την άλλη, οι γεωπολιτικές περιπέτειες κλείνουν τη μία μετά την άλλη τις αγορές, οι Ε.Ε. σκέφτεται (ακόμη!!!) να ενισχύσει με 300 δίς ευρώ την Ευρωπαϊκή οικονομία για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Πίσω από το πρόγραμμα μαμούθ κρύβεται ο υπαρκτός κίνδυνος της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρώπης από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι δείκτες της ανεργίας καταγράφουν μόνο τους υπαλλήλους που έχασαν την δουλειά τους, ενώ δεν καταγράφουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιχειρηματίες που είτε έκλεισαν την δουλειά τους και βρίσκονται χωρίς εισόδημα, είτε δεν μπορούν να κλείσουν, για διαφόρους λόγους την δουλειά τους, και καταγράφουν ζημιές. Η πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι πολύ χειρότερη από ότι παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία και οι αριθμοί.

Χωρίς αγορές για την διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, ελάχιστες επενδύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και να είναι βιώσιμες.

Για άλλη μία φορά η Ε.Ε. είναι έτοιμη να πετάξει τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να κτίσει πύργους στην άμμο. Δεν της είναι αρκετό να βγάζει ντιρεκτίβες για το όριο της ισχύος στις ηλεκτρικές σκούπες!

Το να παίξει, ως Ευρωπαικό σύνολο, τον ιστορικό της ρόλο σαν ώριμη παγκόσμια δύναμη ακόμη τη φοβίζει.

 

Μέσω Ε.Ε. η Γερμανία γίνεται Παγκόσμια Δύναμη

Αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία, που σκέφτεται και δρα ακόμη με όρους έθνους-κράτους, χρησιμοποιεί το όχημα της Ε.Ε. υπέρ της, και κεφαλαιοποιεί τα κέρδη που το σύνολο της Ευρώπης αποκομίζει.

Ο υπερδραστήριος Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, αναπτύσσει σταδιακά μία παγκόσμια στρατηγική ανοίγματος αγορών και συμμετοχής στα παγκόσμια πράγματα της χώρας του.

Από αυτή την πορεία κερδισμένη θα βγει μόνο η Γερμανία, η οποία γρήγορα θα βρει μπροστά της τη Βρετανία. Το αν θα συγκρουστούν ή θα συνεργαστούν θα φανεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s