“ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ? (PHOTOS)

Η Καταλονία φαίνεται ότι είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη για την οποία οι Σκωτσέζοι επηρεάζουν άμεσα με την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου για την απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Καταλανοί, βέβαια, εδώ και καιρό ζητούν κάτι ανάλογο από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία – σε αντίθεση με την βρετανική – βάζει βέτο επικαλούμενη το Σύνταγμα της χώρας.

Αυτό ωστόσο δεν πτόησε τους Καταλανούς για τρίτη – και μαζικότερη – φορά να προχωρήσουν σε μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης διεκδικώντας το δικαίωμα να ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Συνολικά 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας και φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα “Ara es l’ hora” (“Έφτασε η ώρα” στα καταλανικά), βγήκαν στους δρόμους με 500.000 εξ αυτών να σχηματίζουν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V – για να συμβολίσουν τις λέξεις “Ψηφίζω” και “Νίκη” – στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης.

Και η τρίτη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της «εθνικής ημέρας» της Καταλονίας (Ντιάντα) ενώ φέτος συνέπεσε με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς.

«Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;» διερωτήθηκε ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μαρς, απηχώντας την άποψη και πολλών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.

Πηγή: defencenet.gr – 12/09/2014

Σημείωμα της Σύνταξης του geo-entrepreneurs:

Εχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι τα περισσότερα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη απορρίπτουν την συμμετοχή τους στον “εθνικό-κρατικό” κορμό αλλά υποστηρίζουν την συμμετοχή τους στην Ευρωπαική Ενωση. Εαν τα αποσχιστικά κινήματα, με πρόσχημα την εθνική τους αυτονομία, καταφέρουν τον πολιτικό τους στόχο, ενδεχομένως αύριο η Ευρωπαική Ενωση να έχει μία εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική ασσύμετρης γεωμετρίας με σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις στο νέο χάρτη της Ευρώπης!

barcelona2

photo-barkeloni-2

tessera-barkeloni-diadilosi

tria-barkeloni-diadilosi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s